Avinguda Carl Friedrich Gauss, 5. Parc Mediterrani de la Tecnologia, Edifici B3.
08860 Castelldefels
Seminari de recerca “Modelització de serveis d’atenció a domicili sense característiques de fidelitat”, a càrrec de la Prof. M. Isabel Gomes (Visiting Scholar, Universidade Nova de Lisboa, Portugal), organitzat pel grup de recerca Internet Computing & Systems Optimization (ICSO) de l’Internet Interdisciplinary Institute.
Un problema que planteja la planificació de l’assistència social a domicili és l’assignació de cuidadors a pacients i, alhora, la definició del programa de treball diari que ha de seguir cada cuidador. En la bibliografia, la majoria de feines pressuposen la fidelitat entre el cuidador i el pacient. D’això es desprèn que sempre és la mateixa persona qui visita el pacient.
En el nostre problema, un dels objectius és exactament el contrari. Es vol definir un pla que permeti als cuidadors fer rotacions (amb unes normes específiques) entre els pacients cada setmana. Aquest plantejament es basa en un cas real d’una parròquia catòlica portuguesa que ofereix diversos serveis socials a la població veïna. La característica de “no-fidelitat” era una condició que va sol·licitar l’assistenta social pertinent, ja que havia observat que una relació duradora entre el pacient i el cuidador a la llarga comportava situacions conflictives.
Cada setmana, el programa diari que han de seguir els equips formats per dos cuidadors s’ha de planificar de manera que se satisfacin totes les necessitats dels pacients. Aquestes oscil·len des de diversos cops al dia fins a dos cops per setmana, i poden englobar activitats de la vida quotidiana, el desplaçament al o del centre de dia, o totes dues coses. Cada cuidador comença la jornada al centre de dia, hi torna per dinar i, finalment, acaba la jornada també al centre.
Hem desglossat aquest cas en dos problemes de menys magnitud: el programa de visites setmanals i l’assignació de cuidadors d’acord amb un sistema rotatiu. Per a cada problema es proposa una formulació PLEM (lineal sencera mixta). Una es basa en el VRP amb finestres de temps, mentre que l’altra és una extensió del problema de l’assignació. Tots dos objectius són optimitzats i comparats per al programa de visites setmanal: minimització del temps dedicat als desplaçaments i l’equilibri de la càrrega de treball entre els cuidadors (problema minimax). Atesa la càrrega computacional del VRP setmanal, s’ha elaborat un mètode heurístic. Els resultats es presentaran i compararan amb la pràctica actual.
El seminari es realitzarà en anglès i s’enregistrarà en vídeo per publicar-se posteriorment a la llista de reproducció de l’IN3 del canal YouTube de la UOC.
Inscripció gratuïta enviant un correu electrònic a apagesb@uoc.edu.
Més informació