Data
18/11/2016
Hora
10:00
Localització
Edifici UOC Castelldefels
Avinguda Carl Friedrich Gauss, 5. Parc Mediterrani de la Tecnologia, Edifici B3.
08860 Castelldefels
Avinguda Carl Friedrich Gauss, 5. Parc Mediterrani de la Tecnologia, Edifici B3.
08860 Castelldefels
Descripció
Conferències sobre les oportunitats i reptes per a les xarxes mòbils 5G, organitzades pel grup de recerca Wireless Networks (WiNe) de l’IN3. El grup promou les tecnologies que milloren la manera com es comuniquen els dispositius i organitza dues xerrades sobre les oportunitats i els reptes per a les xarxes mòbils 5G a càrrec dels investigadors Nikolaos Giatsoglou i Matteo Vincenzi (Iquadrat S.L.).
- “Comunicacions sense fil full-duplex: Oportunitats i reptes per a les xarxes mòbils 5G”, per Nikolaos Giatsoglou. La tecnologia sense fils d’avui ha assolit una maduresa que és evident per a tots nosaltres, exemplificada amb les altes velocitats de dades i una cobertura millorada a les xarxes mòbils modernes. No obstant això, curiosament, les ràdios sense fil encara no poden transmetre i rebre de forma simultània a la mateixa banda de freqüència o, com es diu en termes tècnics, transmetre en mode full-duplex o dúplex complet, fet que podria accelerar encara més la comunicació i alleujar el coll d’ampolla del trànsit a què s’enfronten les xarxes mòbils actuals. Per desgràcia, el full-duplex sense fil es veu obstaculitzat pel gran senyal d’autointerferència que una ràdio full-duplex rep directament de la seva pròpia antena transmissora, que inunda tots els altres senyals rebuts: Imagina’t el que sent una persona cridanera quan està parlant! Com a conseqüència, el món sense fil ha cregut durant molt de temps que les xarxes sense fil són half-duplex o semidúplex per naturalesa. No obstant això, estudis experimentals recents han desmentit aquest supòsit, i han convertit la comunicació sense fil full-duplex en una realitat. En aquesta xerrada, presentarem els progressos tecnològics que van fer factible el full-duplex sense fil i discutirem les possibles aplicacions i reptes d’aquesta tecnologia, així com la seva relació amb la 5a generació (5G) de comunicacions mòbils.
- “Mecanismes de distribució eficients per a la C-RAN multitinença de 5G”, per Matteo Vincenzi. Davant de les creixents demandes d’energia associades a les necessitats de capacitat de la cinquena generació (5G), els operadors de xarxes mòbils (MNO, per les seves sigles en anglès) estan motivats a convertir gradualment la seva infraestructura tradicional de xarxa d’accés de ràdio (RAN) en arquitectures centralitzades més flexibles i de baix consum; per exemple, la Cloud-RAN (C-RAN). A més dels seus prometedors beneficis en termes de gestió i optimització de la xarxa, la C-RAN permet una millor eficiència en l’ús de recursos, gràcies a una infraestructura i un espectre dinàmics compartits entre diversos operadors. En aquesta xerrada, ens centrarem en la possibilitat d’una cooperació entre els MNO, en el context d’ús de C-RAN coexistents, proporcionant incentius i ressaltant-ne els guanys potencials. Mostrarem com la teoria de jocs de coalició pot ser utilitzada per estudiar els incentius de cooperació, que es poden expressar en termes de millora de qualitat de servei als usuaris, així com en l’obtenció de beneficis per als operadors. En funció dels diferents operadors i combinacions de quota de mercat, es podrien preferir les petites o grans coalicions, però s’ha demostrat que la cooperació en si sempre és beneficiosa.
Els seminaris es realitzaran en anglès.
Inscripció gratuïta enviant un correu electrònic a icarol@uoc.edu.
Més informació
Imatge: Intel Free Press / Flickr
Imprimeix