Fitxa d'activitat

Trajectòries de gènere en ciència i tecnologia (STEM) i respostes d’afrontament al sexisme acadèmic

Data
01/10/2018
Hora
10:00
Localització
Espai Francesca Bonnemaison
c/ Sant Pere Més Baix, 7
08003 Barcelona
Descripció

El grup de recerca Gènere i TIC (GenTIC) de l’Internet Interdisciplinary Institute de la UOC organitza el seminari “Trajectòries de gènere en ciència i tecnologia (STEM) i respostes d’afrontament al sexisme acadèmic” a càrrec de Katariina Salmela-Aro (Universitat d’Hèlsinki, Finlàndia) i Milagros Sáinz (Directora del grup de recerca Gènere i TIC), amb el suport del projecte “Reptes de la persistència de rols i estereotips de gènere en l’elecció d’estudis superiors des d’una perspectiva longitudinal. Paper de les famílies i del professorat” (FEM2014-55096-R, Investigadora Principal: Milagros Sáinz), finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat.

El desigual accés de les dones a les carreres vinculades a la ciència i la tecnologia i dels homes a les carreres vinculades a les cures i l’educació continua sent un repte de les societats actuals. Diverses formes de sexisme segueixen estant presents en l’àmbit acadèmic, com ara considerar a les noies pitjors en matemàtiques o físiques, així com considerar als nois pitjors que les seves companyes en llengües. Aquest tipus d’apreciacions condicionen les eleccions acadèmiques i professionals dels nois i les noies adolescents, les seves notes i la valoració que tenen de les seves competències, així com la importància que concedeixen a les assignatures que cursen per al que volen fer en el futur.

Investigacions recents alerten de la importància de l’impacte del sexisme acadèmic en les motivacions i interessos acadèmics dels joves al llarg de l’educació secundària i posterior matriculació d’estudis universitaris. Això té especial interès en l’estudi de per què les dones se senten poc atretes per estudis i professions vinculades a l’àmbit de la ciència i la tecnologia (conegut en anglès sota les sigles STEM, Science, Technology, Engineering and Mathematics).

En aquest sentit, i tot i que les noies obtenen notes equiparables i fins i tot superiors als seus companys en matèries científiques i tecnològiques (tradicionalment lligades al rol de gènere masculí), hi ha la creença socialment compartida que les noies tenen menys capacitat per a aquest tipus de disciplines i professions. Això condueix a moltes noies a decantar-se per àmbits científics i tecnològics vinculats a la biologia i la salut (tradicionalment lligat a les cures i per tant al rol de gènere femení) i a rebutjar el desenvolupament i producció científica i tecnològica en altres sectors productius.

Aquest seminari s’emmarca dins el projecte ESTEREO, l’objectiu principal del qual gira entorn de l’estudi del sexisme acadèmic i el seu efecte sobre les preferències acadèmiques i professionals dels estudiants . Aquest objectiu està vinculat al repte “Canvis i Innovacions Socials”, contemplat dins de l’Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d’Innovació (2013-2020).

El seminari es desenvoluparà en anglès.

Inscripció gratuïta enviant un correu electrònic a emelian@uoc.edu.

Més informació
Imatge: Stargirl1997/wikimedia commons
Imprimeix Imprimeix
Loading Map....
Comparteix l'article