Avinguda d'Isabel la Catòlica,32
08901 L'Hospitalet
Xerrada de divulgació científica en què veurem com la comprensió dels processos cerebrals de maneig de la informació està determinant avenços revolucionaris de les ciències de la computació i la robòtica. Des del punt de vista científic resulta un misteri fascinant que, del fabulós entramat de xarxes de neurones de diferents subtipus, i altres espècies cel·lulars, com els astròcits, emergeixin el pensament, la memòria, els somnis, les emocions i la consciència. Com codifica el cervell la informació sensorial de manera que sigui “emmagatzemable”? S’aconsegueixen recuperar de forma fidedigna? Com es recuperen els atributs sensorials o d’altres categories associats? La majoria de nosaltres confiem que el que recordem és un fragment fidedigne de la realitat. Però la memòria té algunes propietats interessants: és selectiva, ens permet oblidar o, simplement, no emmagatzemar allò que no ens interessa, i és creativa, és a dir, no es tracta d’un “magatzem”, sinó que, a l’igual que succeeix amb la percepció, intervenim activament en l’adquisició de la informació, en la forma en què s’emmagatzema i per tant en la forma que es recorda. A més, cada vegada que recordem “reinventem” una mica el record. Això és perquè quan aquesta memòria es porta al plànol conscient, es torna fràgil, i en re-consolidar-la incorporem elements que no hi eren.
Ponent: Mara Dierssen. Llicenciada en Medicina i doctora en Neurobiologia por la Universitat de Cantabria. Lidera el grup de Neurobiologia Cel·lular i de Sistemes del Programa de Biologia de Sistemas en el Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona.
Moderadora: Mireia Ortega. Membre de l’ACCC i divulgadora científica.
L’edició d’enguany ha estat organitzada conjuntament amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica. Tots i totes les ponents són membres del Comitè Científic de Pessics de Ciència.
Les xerrades es podran seguir per streaming a través de https://www.youtube.com/user/pessicsdeciencia
Activitat inclosa en la programació de la Setmana de la Ciència de 2020
Més informació: