Avinguda d'Isabel la Catòlica,32
08901 L'Hospitalet
Us ha passat mai tenir exàmens o una entrevista de feina important i que us agafi un bon mal de panxa? O enamorar-vos i sentir les famoses papallones a l’estómac? L’explicació a aquestes situacions té a veure amb el famós eix intestí-cervell. Els dos òrgans es parlen contínuament i col·laboren, i s’ajuden i, en ocasions, també es perjudiquen. Els científics fa 20 anys que investiguen aquestes relacions on la microbiota intestinal hi té un paper clau i els seus resultats estan canviant la manera com es diagnostiquen, es tracten i també s’intenten prevenir algunes malalties mentals. Ara sabem que gaudir d’una bona salut física i mental passa per tenir un conjunt equilibrat de bacteris al colon i que podem impactar sobre aquests microorganismes -i sobre la nostra salut- a través de l’alimentació. Ja s’ha vist que, per exemple, menjar aliments fermentats de manera regular millora l’estat d’ànim i la sensació de benestar global, i cada cop més especialistes comencen a tractar els símptomes de la depressió lleu i l’ansietat amb probiòtics i dietes riques en aliments gut-friendly que permeten modular la comunitat de bacteris intestinals i, per tant, impactar sobre la salut cerebral.
A càrrec de Cristina Sáez Torres és periodista especialitzada en ciència i salut. Escriu de forma regular per a mitjans de comunicació com La Vanguardia i l’agència pública de notícies de ciència Agència Sinc. A més, col·labora en revistes com National Geographic i institucions com el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona o el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, per als qui comissaria cursos, redacta articles o modera jornades. També treballa per a TV3, on en l’actualitat participa en un projecte Next Generation de formació en competències digitals de professorat de primària. Va ser guionista del programa de televisió ‘Xarxes’, de TVE, dirigit per Eduard Punset. Fa 10 anys va començar a interessar-se per la microbiota intestinal i es va involucrar en el projecte Gut Microbiota for Health, recolzat per la Societat Europea de Neurogastroenterología i Motilitat, dedicat a divulgar els avanços científics realitzats en l’àmbits dels bacteris intestinals i la salut. En aquest sentit, al costat de la Fundació Alícia, ha escrit el llibre “La ciència de la microbiota. Com alimentar als teus bacteris intestinals i cuidar la teva salut cuinant” (Cúpula, 2022). El seu treball ha estat reconegut amb diversos guardons, com els Premis de periodisme de salut Concha García Campoy, Boehringer Ingelheim i Accenture.
Més informació:
- Entrada lliure
- Activitat inclosa dins la programació de la Setmana Mundial del Cervell 2024
- Més informació: Pessics de Ciència