c/ Verdaguer 5
08500 Vic
Diumenge 12 de maig torna a haver eleccions al Parlament de Catalunya amb uns resultats ben oberts i totalment imprevisibles. Es tracta d’uns comicis i una campanya electoral on la intel·ligència artificial, i esperem que també la humana, hi tenen un paper destacat i reconegut.
- Això és una amenaça per la democràcia o és una oportunitat per afavorir una nova política?
- Les fake news, els algoritmes, els youtubers pagats per l’extrema dreta… tindran representació parlamentària?
- Qui hi ha darrere de tots aquests interessos?
- Impactarà l’ús de la intel·ligència artificial en un electorat desmotivat i descontent amb la classe política?
Els sistemes democràtics es basen en una qüestió de confiança i credibilitat entre els electors i les opcions polítiques que es presenten. Això sempre havia funcionat a través de l’exposició de les idees i propostes per part d’uns i l’escolta més o menys activa d’uns altres. La intel·ligència artificial ha canviat les normes del joc i caldrà veure si això serveix per anar a millor.
La participació electoral en els darrers comicis electorals a Catalunya ha caigut, la credibilitat dels polítics encara més, les fake news són el pa de cada dia i les persones ens fiem més del que ens diuen els referents virtuals que no els oradors tradicionals. Quina intel·ligència guanyarà aquest diumenge? Ho esbrinem amb l’activista, experta en drets tecnològics i dramaturga Simona Levi en conversa amb la politòloga i periodista Mònica Jofre.