c/ Roc Boronat, 117, 7a planta, Sala William J. Mitchell
08018 Barcelona
Seminari “Metabolismes enfrontats a les metròpolis meridionals” impartit en anglès per Seth Schindler, del Departament de Geografia de la Universitat de Sheffield, i organitzat pel grup de recerca en Transformació Urbana de l’Internet Interdisciplinary Institute.
Hi ha un ampli consens que la teoria desenvolupada a les ciutats europees i nord-americanes no està ben preparada per interpretar les ciutats de l’hemisferi sud. Els debats acadèmics han versat sobre el desenvolupament de nous marcs teòrics paradigmàtics.
La divisió més marcada la trobem entre els acadèmics que advoquen per centrar-se en la materialitat (és a dir, enfocaments de tipus ANT, agrupació i metabolisme) i els qui opten per l’urbanisme crític, les arrels del qual es troben a l’economia política.
Voldria demostrar que aquests enfocaments es poden enriquir mútuament. Per començar, provaré que moltes ciutats de l’hemisferi sud es troben en un moment territorial; els governs municipals han subordinat l’objectiu de “millorar” els pobres a la finalitat principal de crear una visió d’un espai urbà de primera categoria. En conseqüència, s’inverteix capital en immobles i infraestructures, en comptes d’invertir-lo en producció, la qual cosa ha generat metabolismes dinàmics. Aquests metabolismes se sostenen en sistemes infraestructurals incomplets i discutits.
Les divergències quant als fluxos metabòlics caracteritzen la vida diària i constitueixen l’antagonisme bàsic que dinamitza els vincles socials a les ciutats meridionals. La meva conclusió és que l’única forma d’anar més enllà de l’estancament dels debats teòrics és centrar-se en la metodologia, i també desenvolupar maneres de comprendre millor els metabolismes enfrontats.
Inscripció gratuïta enviant un correu electrònic a hmarch@uoc.edu.
Més informació