Fitxa d'activitat

Noves tècniques, nou coneixement

Data
21/10/2015
Hora
19:00
Localització
Casa Orlandai
Carrer de Jaume Piquet, 23
08017 Barcelona
Descripció

Cicle de cafès científics de tardor “Noves tècniques, nous estudis, nou coneixement”, a la Casa Orlandai de Barcelona, organitzats per la Fundació Ciència en Societat.

L’enorme desenvolupament de la tecnologia permet mirar i mirar de comprendre la matèria del nostre entorn de formes molt singulars. I també estudiar de forma segura indrets que en altres moments era realment arriscat. O proporcionen una seguretat que pot ajudar a la justícia. Estudiar grans dades, veure l’estructura més íntima de la matèria, poder estudiar amb un cert confort el llocs límit i poder assegurar diagnòstics obre noves finestres al coneixement.

L’activitat té un preu de 2,9 € i inclou una consumició.

Programa

  • Dimecres, 16 de setembre. “Supercomputació, genòmica i medicina personalitzada”, amb David Torrents, investigador ICREA i cap de l’equip de Genòmica Computacional al BSC. Les eines bioinformàtiques ajuden a respondre preguntes específiques relacionades amb els mecanismes genòmics i moleculars que hi ha rere la malaltia. La supercomputació permet de gestionar gran quantitat de dades biològiques, descobrir causes de malalties i contribuir a generar diagnòstics i teràpies.
  • Dimecres, 21 d’octubre. “Alba, una nova forma de mirar la matèria”, amb Ramon Pascual, de l’Institut de Física d’Altes Energies. Estudiant la matèria travessant-la amb feixos de llum es comprenen les seves propietats. Per a aquests experiments es necessiten grans instal·lacions com ara el sincrotró Alba, a Cerdanyola. Amb Alba, físics, químics, biòlegs i molts altres científics que estudien la matèria la comprenen i hi troben múltiples aplicacions.
  • Dimecres, 18 de novembre. “Què i com s’estudia a l’Antàrtida”, amb Dolors Vaqué, de l’Institut de Ciències del Mar. Els llocs més inhòspits són, per força, els més desconeguts. Com es poden millorar les condicions dels científics que van a l’Antàrtida per a conèixer-la? Com preparen aquestes expedicions per a fer-les el més eficients possible? Què s’aprèn de nou? Com el nou coneixement ens ajuda a comprendre el planeta sencer?
  • Dimecres, 9 de desembre. “Les tècniques forènsiques actuals”, amb Manuel Crespillo, El fet que cada ésser humà sigui diferent d’un altre permet atribuir a un i no a un altre una determinada resta humana. Dura lex, sed lex fa que abans d’emetre un veredicte es tingui seguretat de l’atribució. Així doncs, com treballen els forenses per garantir els drets de les persones involucrades en un assumpte legal en què hi pot intervenir la genètica?

Més informació

Imatge: Sincrotró ALBA – ALBA Light Source
Imprimeix Imprimeix
Loading Map....
Comparteix l'article