Avinguda Carl Friedrich Gauss, 5. Parc Mediterrani de la Tecnologia, Edifici B3.
08860 Castelldefels
Seminari de recerca “La construcció de l’algorisme adequat: Una deliberació sobre l’algorisme al News Feed de Facebook”, a càrrec de Willian Fernandes Araújo, Visiting Scholar de l’IN3 (grup de recerca mediaccions # Cultura Digital) i estudiant del doctorat en Comunicació i Informació de la Universitat Federal de Rio Grande do Sul (Brasil).
El seminari, que es realitzarà en castellà, es podrà veure per video streaming: les persones interessades en seguir-lo en directe cal que enviïn un missatge a icarol@uoc.edu.
Mark Zuckerberg, president de Facebook, durant una sessió de preguntes obertes sobre la seva xarxa, va fer una afirmació molt interessant sobre la manera en què ell concep les relacions socials entre humans: una cosa que probablement es pugui explicar mitjançant una llei matemàtica fonamental “que regeix l’equilibri de qui i d’allò que ens amoïna a tots” (2015). Entendre que les relacions humanes tenen una base matemàtica està vinculat amb la manera en què Facebook elabora el que ha anomenat l’”algorisme adequat”: un mecanisme basat en dades anomenat News Feed (o “Últimes notícies”) que pretén distribuir “el contingut adequat a la gent adequada en el moment adequat perquè no es perdin la informació que és important per a ells” (2013).
El concepte d’algorisme és l’eix dels debats sobre aquests entorns digitals que es denominen “intel·ligents”. Forma part d’un fenomen sociotècnic que va en augment: l’ús de mecanismes automatitzats als mitjans digitals com a agents clau per a una nova economia de l’atenció. S’ha denominat “personalització” i representa un procés molt complex basat en dades que parteix d’uns sistemes algorísmics. Aquests mecanismes s’associen amb uns serveis més “intel·ligents” que ofereixen una “millor” experiència d’usuari. Per mitjà de la utilització d’observacions preliminars extretes de la seva recerca sobre el News Feed de Facebook, el debat plantejarà qüestions molt rellevants, com ara de quina manera cal enfocar les accions del sistema algorísmic des del punt de vista etnogràfic, de quina manera les decisions teòriques modulen la descripció etnogràfica, i quines conseqüències són pertinents per a la recerca.
Inscripció gratuïta enviant un correu electrònic a icarol@uoc.edu.
Més informació