BCNspiracy és un espai acollidor que arreplega una gran diversitat de temes de ciència actuals i, a l’hora, també contempla un espai per a la ciència diversa amb un discurs: rigor científic, feminista (en lluita per a la igualtat), no racialitzat i no discriminatori cap als sectors minoritaris, on el propòsit principal és apropar la ciència al públic. Actualment, aquest esdeveniment està encarat a dues tipologies de públic, per una banda, amb una sessió exclusiva per a escoles, i per l’altra, donar l’oportunitat a obrir l’espai al públic genèric.
Aquesta és a la tercera edició (2019), que es va celebrar el 8 i 9 de novembre en el marc de la Setmana de la Ciència, a la qual ens hi hem acostat des de Buscaciencia per viure-la de més a prop.
Però que és el que fa que aquest esdeveniment sigui tan especial?
Per poder respondre aquesta pregunta és important començar des dels origens.
BCNspiracy neix de la necessitat de tenir un esdeveniment de comunicació aquí a Barcelona, tal com es va mencionar en el discurs d’obertura de Naukas 2015. Gràcies a això, Dolores Bueno (coordinadora general i de comunicació), Pablo Ortiz (coordinació general, recursos externs i comunicació) i Simón Perera (coordinador general i recursos externs) van decidir convocar una reunió amb els divulgadors catalans que coneixien i, a partir d’aquí, formar un equip i començar a treballar en el projecte. Així, “el 30 de setembre de 2017 va tenir lloc la primera edició de l’esdeveniment amb un matí de xerrades i tallers en el Cosmocaixa.” Però, no és fins la segona edició (2018), on es proposen ampliar-ho a un dia sencer, i on també s’estrena INspiracy, un matí de xerrades impartides per joves científics i divulgadors per a estudiants d’institut. És important destacar l’augment de perspectiva de gènere en la segona edició, on en Simón “es va proposar enfocar i destacar durant les sessions a qualsevol científic pertanyent a una minoria (LGBT+, racializada, etc.)”. Així, BCNspiracy s’ha convertit en un espai de ciència amb perspectiva de gènere completa.
La perspectiva de gènere present a les activitats
L’exemple que ens permet explicar aquest augment de perspectiva de gènere i, per tant, permet que durant l’esdeveniment es faci visible, és en el moment en el qual es dóna veu i es visibilitza les personalitats emmudides, el momemt on es reivindica i es nomena una persona pertanyent al món científic, que com bé hem comentat abans, pertanyi a una minoria i/o sigui una dona. Aquest espai es dóna abans de cada ponència. Amb aquest detall, al principi de la xerrada, el públic descobrirà (en aquesta edició) 15 personalitats científiques una per cada ponencia.
Aquestes ponencies estaven formades per diversos formats:
- Entrevistes com la del Dr José Luís Molinuevo guiada per Ignacio Crespo.
- Grans ponències i demostracions de qualitat en divulgació com la de la Dr Sheila Queralt sobre la ciència de la llengua.
- Un concurs de nanoxerrades per poder escollir al participant de BCNspiracy2020.
- Una taula rodona de ciència diversa.
I per úlitm volem destacar també, ja que parlem de perspectiva de gènere, el show que ens va oferir la drag Lana Vuli per acabar d’amenitzar encara més l’ambient.
Rigor científic
Un cop detallats els formats, és possible que el públic es qüestioni el rigor d’aquestes ponències, però és aquí on el rigor està precisament en el mètode de selecció. Tal com ens comenta Dolores Bueno:
S’obre una convocatòria pública per a rebre propostes. L’equip de xerrades realitza una selecció atenent criteris de rigor científic i enfocament divulgador. Es prioritzen els ponents locals i es busca tenir un programa variat en temes i subdisciplines científiques. Intentem que sempre hi hagi ponents nous (respecte a altres edicions) i donem l’oportunitat a persones que mai han donat xerrades de divulgació científica a estrenar-se amb nosaltres.
A més a més,”gràcies a la formació personalitzada que s’imparteix a aquells ponents que ho desitgen – des de classes teòriques d’oratòria, correcció de guions de les xerrades, i assajos –, també contribuiran a donar valor a la divulgació científica d’aquesta jornada.
Espai per a totes les persones a BCNspiracy
Proximitat, rigor, perspectiva de gènere, no racialització, no discriminació de grups minoritaris, formació, interdisciplinarietat (medi ambient, la ciència de la llengua,medicina, art, etc)… Totes aquestes qualitats les contempla el BCNspirancy, que és sens dubte un esdeveniment que té una projecció de futur.
Precisament com hem tingut l’oportunitat d’entrevistar als organitzadors, us deixarem un petit tast dels seus propòsits de futur de la mà de Dolores Bueno:
Ens agradaria treballar més INspiracy. Intentar connectar-ho amb el contingut curricular dels programes d’ESO i Batxillerat per a fer-lo més atractiu als professors. També podria ser interessant connectar-ho amb les exposicions del Cosmocaixa (l’esdeveniment inclou una visita al museu) perquè sigui una experiència més integrada. Una de les idees de l’equip de xerrades és donar l’oportunitat a algun estudiant al fet que doni una xerrada en INspiracy per mitjà d’un concurs.
Per tot això, des del nostre portal, veient l’èxit i la dedicació d’aquesta tercera edició que ha comptat amb el suport de Hablando de ciencia, PRISMA, l’ACCC, Pint of Science, i CosmoCaixa, us convidem a assistir a BCnspiracy 2020 i ho comproveu vosaltres mateixos!