Articles

Buscaciència, a la jornada FCIS de Cerdanyola

El dijous 16 d’abril es va celebrar la 2a Jornada de Finançament de la Ciència i la Innovació Social (FCIS) a Cerdanyola, en la qual van participar Octavi Planells, fundador de Buscaciència i Cristina Ribas, presidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), de la qual forma part Buscaciència.

Presentació de Buscaciència

Octavi Planells va presentar el projecte Buscaciència a la taula rodona “Innovació i creativitat en la captació de fons pel finançament de projectes científics”, moderada per Joan Puig de Dou, mànager en estratègia general de Kymos Pharma i membre de la junta directiva de CataloniaBIO, i en la qual també van participar Antonio Manzanares, president de l’Associació de Familiars i Amics d’Ángel Manzanares (FADAM). Esther Franquet, directora d’infermeria a la Fundació Puigvert. També Jaume Bolta, fundador de Biocentium i ITV, en substitució de Teresa Tarragó.

El responsable de Buscaciència va ressaltar les 5.900 activitats anunciades al portal entre els anys 2010 i 2012, de les quals, la gran majoria són conferències, tallers i debats, i destacà la gran quantitat d’activitats anunciades en el nou portal, publicat el mes de novembre passat i que reflecteixen l’enorme oferta de divulgació participativa a Catalunya: “des del novembre portem 1750 esdeveniments i activitats, que no són poques”. També assenyalà que si bé la demarcació de Barcelona és la que acapara la major part de l’oferta d’activitats, en proporció al nombre d’habitants la regió encara es queda una mica curta en quant a oferta divulgativa respecte a la resta de províncies catalanes.

Investigació i innovació responsables

Cristina Ribas va moderar el debat “Finançament públic de projectes. Les noves regles de joc a Europa”, format per Vanesa Alarcón, d’Avatic Abogados, Esther Hurtós, project and Business Development Manager de la Fundación ASCAMM, Jordi Cruz, vocal i responsable de la Investigación de la Federación Española de Enfermedades Raras (FEDER), i Juan Riese cap de projectes europeus del Instituto Carlos III.

El debat va agafar molt interès quan Ribas va mostrar-se en desacord amb una de les aportacions d’una persona del públic assistent que es resignava a la mala imatge de les farmacèutiques i culpava als mitjans de comunicació per la mala difusió de la informació. Per Ribas, la innovació i el desenvolupament econòmic s’aconsegueixen transmetent el coneixement a la societat en el sentit d’involucrar-la en el si de la investigació. “Vivim un canvi de paradigma en el qual la societat és l’investigador i alhora receptor d’aquesta investigació. Cal escoltar què prioritza la societat i què és important per ella”, sentenciava Ribas. Juan Riese, de l’oficina de Projectes Europeus, va afegir que “tot és coneixement i aplicació d’aquest coneixement perquè sigui útil a la societat”. José Ignacio Fernández Vera, director general de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), present entre el públic, va recolzar l’opinió de Cristina Ribas i Jordi Cruz, responsable d’investigació FEDER va explicar una anècdota per exemplificar la mala comunicació que hi ha entre professionals del sector, en la qual havia assistit a una taula a diversos doctors i cap d’ells volien dir res fins al punt que ell va haver de moderar el debat perquè fluís la comunicació.

La presidenta de l’ACCC va afegir que la mala imatge de les farmacèutiques ja està obsoleta i que cal treballar en les relacions humanes per tal de millorar-la i apropar-se als seus clients: la societat. En aquest sentit va posar l’exemple de les Responsible Research and Innovation tools (RRI), que promouen els workshops per tal de fer intercanvis entre les grans empreses científiques i la societat.

Font: ACCC / Imatge: FCIS