Fitxa d'activitat

Barcelona Respira

Data
15/10/2015
Hora
Tot el dia
Descripció

Experiment científic de participació ciutadana BCN Respira sobre la qualitat de l’aire de la ciutat de Barcelona, coordinat per l’Institut de Ciències Fotòniques. Amb aquesta iniciativa de ciència ciutadana, entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre, els participants es poden descarregar una aplicació mòbil per a iPhone i esbrinar quina és la qualitat de l’aire en les zones on practiquen esport i, al seu torn, generar dades útils per a la recerca científica en aquest camp.

Avui dia, l’esport s’ha convertit en un exercici quotidià a les nostres vides ja que hem pres consciència de que practicar esport és sinònim de salut i benestar físic. A Barcelona, ​​milers de persones gaudeixen d’entorns exteriors per córrer, patinar, anar en bicicleta o simplement passejar. Donada la geografia i l’estructura de la ciutat, diferents zones s’han establert com a llocs idonis per a la pràctica d’esport o senzillament per fer un recorregut “verd”. Però, tot i ser considerades zones esportives, realment no sabem com és la qualitat de l’aire que es respira en aquests recorreguts. Per això, segurament a molts esportistes els agradaria saber: Com és la qualitat de l’aire a les zones on practiques esports a Barcelona?

Mitjançant el projecte iSPEX, una nova iniciativa proposada per l’ICFO – Institut de Ciències Fotòniques-, els ciutadans podran saber en quines zones de la ciutat l’aire conté una menor concentració d’aerosols. La iniciativa busca promoure i fomentar el coneixement sobre les propietats i el comportament dels aerosols i els seus efectes en el medi ambient amb l’objectiu de fer partícips als ciutadans d’un experiment científic utilitzant simplement el seu mòbil i la llum.

L’experiment utilitza la fotònica per mesurar la concentració d’aerosols a l’atmosfera a través d’un dispositiu basat en la tecnologia iSPEX.

Aquest experiment, coordinat per l’ICFO dins del marc del projecte LIGHT2015 es portarà a terme a Barcelona el proper mes de setembre, i paral·lelament també es realitzarà a nivell europeu en deu grans ciutats. Amb aquesta iniciativa, l’ICFO està llançant una campanya ciutadana per tal d’apropar la ciència a la ciutadania mitjançant un experiment en el que tothom hi pot participar d’una manera fàcil i senzilla.

Com part del projecte LIGHT 2015, aquesta iniciativa està sent coordinada per l’ICFO – Institut de Ciències Fotòniques, amb la participació i col·laboració del BCNLab (a través de l’Oficina de Ciència Ciutadana) i CREAL – Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental. Aquestes institucions ajudaran a fer difusió de l’esdeveniment així com participaran en alguns dels punts d’observació en la presa de dades científiques.

Més informació

Imprimeix Imprimeix
Comparteix l'article