Aquest debat forma part del cicle “Converses a l’Ateneu de Vic: humanisme, ciència i societat”. L’Ateneu de Vic enceta un cicle de debats sobre temes d’actualitat que relliguen àmbits del coneixement dels quals la societat no es pot mantenir al marge. Es tracta de converses que busquen l’encreuament de mirades i una interdisciplinarietat que trenqui amb els límits tradicionals de les disciplines acadèmiques per trobar nous enfocaments que engruixeixin el debat social. Amb la col·laboració d’Osona Contra el Càncer.
El càncer és una malaltia amb connotacions socioculturals molt singulars que l’han convertida en un tema tabú durant molt de temps per diverses causes relacionades amb creences totalment errònies i falses. Tot i l’increment en les xifres de curació i l’allargament de la supervivència, segueix sent sinònim de mort i patiment per a moltes persones. La qualitat de vida per als malalts és quelcom essencial, però totalment complementari a la quantitat de vida.
En temps de pandèmia, els pacients de càncer han experimentat ansietat, incertesa i por. El sistema sanitari s’ha reestructurat i la priorització dels malalts de covid-19 ha deixat unes repercussions psicosocials en molts dels pacients amb càncer fruit de la pròpia malaltia i tractament fins a factors més individuals i familiars.
A càrrec de:
- Tania Estapé: Especialista en Psicologia Clínica i Psicooncòloga, doctora en Psicologia i coordinadora de Psicooncologia a la FEFOC Fundació (www.fefoc.org), també és codirectora del màster en Psicooncologia de la Universitat de Barcelona i professora col·laboradora de la UVic-UCC i de la Universitat Oberta de Catalunya. És membre de la Junta Directiva de la International Psycho Oncology Society.
- Cristina Herrera: Cristina Herrera Guardiola, 54 anys, administrativa, secretària de l’Il·lustre Col·legi de Procuradors de Mataró-Delegació de Vic. Activista social i voluntària d’Osona Contra el Càncer. Membre de la junta de l’associació des del 2009 com a vocal, ocupa el càrrec de secretària de l’entitat des del 29 d’abril del 2014.
Moderadora:
- Núria Jar: Periodista especialitzada en ciència i salut. Habitualment col·labora amb El Matí de Catalunya Ràdio, Agència Sinc, Muy Interesante i Revista 5W. A més, coordina el taller de ràdio del màster de Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental de la Universitat Pompeu Fabra. El seu últim projecte personal de llarg recorregut és l’audiosèrie podcast “Las científicas del coronavirus”, finançada amb una beca de la National Geographic.
Més informació:
- Els debats es podran seguir a través del canal de Youtube de l’Ateneu de Vic.
- Activitat amb aforament limitat, cal realitzar inscripció prèvia a info@ateneudevic.cat.