Fitxa d'activitat

II Trobada Internacional de Sociogerotecnologia

Data
15/03/2018
Hora
Tot el dia
Descripció

Finalització del termini per enviar abstracts a la II Trobada Intrnacional de Sociogerotecnologia, que organitza el grup de recerca Care and Preparedness in the Network Society (CareNet) de l’Internet Interdisciplinary Institute de la UOC

El grup de recerca Care and Preparedness in the Network Society (CareNet) de l’Internet Interdisciplinary Institute de la UOC es complau a obrir la convocatòria per a la recepció de comunicacions per a la trobada internacional “Interpel·lar els tecnogenaris: interferències i sinergies a la cruïlla dels estudis sobre l’envelliment i els estudis de la ciència i la tecnologia” en què s’analitza la intersecció dels estudis de la ciència i la tecnologia (STS, per la sigla en anglès) amb els estudis sobre l’envelliment. La trobada tindrà lloc a l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la UOC a Castelldefels (Barcelona) els dies 21 i 22 de juny de 2018.

Els resums no poden superar les 300 paraules i s’han d’enviar a carenet@uoc.edu fins al 15 de març. S’informarà els autors sobre l’acceptació de la seva comunicació abans del 30 de març.

Després de la seva trobada inaugural l’any 2017 a Viena, aquesta és la segona trobada de la xarxa sociogerotecnològica que estudia temes en la intersecció dels STS i els estudis sobre l’envelliment. Els objectius de la trobada a Barcelona són reunir especialistes i estudiosos que treballen en aquest i en altres camps relacionats, debatre sobre els darrers avenços en aquest àmbit i continuar construint la xarxa. Es disposarà d’un ampli marge per a debatre sobre les comunicacions presentades.

El concepte tecnogenari va ser proposat per Joyce i Loe (2010) per donar a conèixer els aspectes de l’experiència d’envellir que solen quedar amagats darrere de l’edatisme estructural: la gent gran no solament és beneficiària o víctima de la ciència i les tecnologies, sinó que és qui crea, utilitza i adapta les tecnologies per a gestionar cada una de les dimensions de la seva vida quotidiana. L’existència dels tecnogenaris assenyala un camp de recerca a la cruïlla on es troben els estudis de la ciència i la tecnologia amb els estudis sobre l’envelliment, un camp que avui està infraestudiat.

No obstant això, tal com reconeixen Joyce i Loe (2010), els tecnogenaris solen ser els «babyboomers econòmicament privilegiats» que sembla que representen més bé els valors essencials de l’envelliment actiu i reeixit. En interpel·lar els tecnogenaris el que fem és convidar els especialistes i estudiosos de les ciències socials a continuar analitzant aquest camp intersticial entre els STS i els estudis sobre l’envelliment per tal d’abordar qüestions com aquestes: quines són les conseqüències fonamentals de les innovacions científiques i tecnològiques en la vida de la gent gran, quines maneres de «ser gran» o quins grups socials s’exclouen, s’inclouen o es normalitzen quan es dissenyen i s’implementen noves tecnologies adreçades a l’envelliment actiu. En resum, ens agradaria analitzar què passaria amb els estudis sobre l’envelliment i els STS si en comptes d’envellir el ciborg intentem ciborguejar la gent gran.

Estem oberts a propostes de persones en qualsevol etapa de la seva carrera sobre el tema de la convocatòria o sobre qualsevol dels temes següents que es puguin situar a la cruïlla entre els estudis sobre l’envelliment i els estudis de la ciència i la tecnologia.

  • El dia a dia digital de la gent gran
  • Videojocs i gent gran
  • Mitjans socials, participació i aïllament en l’última etapa de la vida
  • Enfocaments crítics a l’envelliment actiu i independent i a l’economia de plata
  • Configuració de l’última etapa de la vida en les innovacions biomèdiques i les TIC
  • Canviar les geografies de l’última etapa de la vida en un món digitalitzat
  • Edatisme, antienvelliment i innovació
  • Disseny fet per la gent gran, amb la gent gran i per a la gent gran
  • Infraestructures assistencials en les societats envellides
  • Creació de futur i arribada de la societat envellida
  • Envelliment i homosexualitat
  • Ciutadania, activisme i gent gran

Organitzadors: Daniel López (CareNet – IN3/UOC), Roser Beneito-Montagut (CareNet – IN3/UOC i SOCSI – Universitat de Cardiff), Lluvi Farré (CareNet – IN3/UOC), Andrea García Santesmases (CareNet – IN3/UOC), Arantza Begueria (Universitat de Siegen), Mireia Fernández-Ardèvol (CNSC – IN3/UOC).

Més informació
Imatge: Tiago Muraro / Unsplash
Imprimeix Imprimeix
Comparteix l'article