Avinguda Blondel, 3
25002 Lleida
Cicle de conferències “Hi ha vida fora del nostre planeta?”, organitzat amb motiu de l’any commemoratiu del desè aniversari de la mort del científic català Joan Oró al CaixaForum Lleida.
Un dels grans reptes de la ciència és trobar una resposta a la pregunta: què és la vida? El camí està marcat per l’aplicació del mètode científic per entendre l’origen, l’evolució i el futur de la vida, incloent-hi l’ús de tècniques experimentals i mètodes teòrics en l’estudi dels organismes vius, la seva síntesi i adaptabilitat.
L’astrobiologia, una ciència relativament moderna, treballa sobre la hipòtesi que la vida és una conseqüència natural de l’evolució de l’Univers. Això està motivat per la universalitat de la física i la química, que assegura que processos idèntics han d’ocórrer quan els mateixos components es troben en entorns similars.
L’astrobiologia és essencialment una ciència multidisciplinar, que empara astrònoms, físics, químics, geòlegs, microbiòlegs, paleontòlegs, enginyers…, sota un mateix paraigua a la recerca de respostes sobre l’origen i la pervivència de la vida a la Terra i la seva possible aparició en altres indrets de l’Univers.
El 2014 es compleix el desè aniversari de la defunció de Joan Oró. Aquest cicle de xerrades serveix d’homenatge a aquesta figura pionera i de fòrum obert per donar a conèixer quins són els camins d’investigació que explora l’astrobiologia. Consulta el programa complet del cicle en les següents línies i en aquest enllaç:
- 5 de novembre. Astrobiologia: la vida com un element de l’evolució de l’Univers.
- 12 de novembre. Buscant noves Terres.
- 19 de novembre. Planetes del sistema solar i exoplanetes.
- 26 de novembre. La cerca de vida a Mart.
- 3 de desembre. Els potencials planetes habitables del sistema solar.
Més informació