Olot
Olot
Tres bars d’Olot acolliran a científics de la Garrotxa, que explicaran les seves investigacions d’interès científic i social. Art, concursos i altres sorpreses situaran la ciència en un ambient festiu, perquè la ciència és cultura!
El Cafè del Firal, el Bouquet i el Baobab, acolliran El Toc de Ciència, un festival de cultura científica que oferirà un total de 5 xerrades breus i interactives a càrrec de científics de la comarca.
L’esdeveniment coorganitzat per la Dra. Nieves Lorenzo-Gotor i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), pretén apropar la ciència i el coneixement a la ciutadania de la Garrotxa, en un format desenfadat i amè. En el marc de la Nit Europea de la Recerca, els i les investigadores convidades establiran un diàleg amb el públic, sense escenari ni el suport de diapositives. Les xerrades tindran una duració de 20 minuts i finalitzaran amb concursos que repassaran els conceptes clau. Artistes de la zona captaran el moment amb il·lustracions lliures i que serviran de premi pel guanyador o guanyadora de cada concurs.
Les activitats, patrocinades per Pintures Fontfreda, el Patronat d’Estudis d’Història d’Olot i Comarca (PEHOC) i la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (CCCCD) de la Universitat de Girona, es duran a terme a les terrasses dels bars (o a l’interior en cas de pluja) mentre els assistents fan el toc! Amb cada consumició rebran targetes amb descobriments científics extraordinaris i realitzats per dones.
El festival començarà a les 5 de la tarda al Cafè del Firal, on la Blanca Pairó i en Jordi Nonell del PEHOC parlaran d’aus rapinyaires i el seu projecte de ciència ciutadana. Tot seguit, la Carina Carré (psicològa de la residència Montsacopa) i la Mireia Ortega (neurocientífica de l’ACCC) ens explicaran què és l’Alzheimer i com prevenir-lo! Qui faci el toc al Bouquet es trobarà a 2/4 de 7 amb la Mita Castañer, investigadora de la UdG, que posarà la crisi climàtica sobre la barra i amb dades de la Garrotxa. A 2/4 de 8 el Baobab rebrà l’ecotoxicòloga Laia Herrero, qui ens ajudarà a entendre que la dosi fa el verí. Finalment, agafarà el relleu l’Albert Sabater, exposant la necessitat de fer polítiques per regular la intel·ligència artificial.