Fitxa d'activitat

Una costella de sireni de Folgueroles: què hi fa un dugong a la Plana de Vic?

Data
17/03/2023
Hora
19:00
Descripció

En aquesta xerrada, la primera activitat del programa de “Sortides naturalistes a Osona 2023”, el geòleg Jordi Vilà ens presentarà la troballa paleontològica d’un mamífer marí feta recentment a Folgueroles. Es tracta d’una costella que pertany a un individu de l’ordre dels sirenis (que inclou els dugongs, manatís o vaques marines), que va viure al mar tropical de l’eocè, a l’actual Catalunya Central, ara fa entre 48 i 37 milions d’anys.
Juntament amb els cetacis, els sirenis són els únics mamífers adaptats completament a la vida aquàtica; no surten mai de l’aigua, ni per parir. Per imaginar-nos com eren aquests animals, podem recórrer al dugong, l’únic representant de la família dels dugòngids, que a l’actualitat viu a les costes tropicals de l’oceà Índic i Pacífic oest, i als manatís, de la família dels triquèquids, que viuen en ambients subtropicals i tropicals d’Amèrica i l’Àfrica.

A càrrec de: Jordi Vilà, de Geòleg.cat, Grup de Naturalistes d’Osona (GNO-ICHN) i Josep Biosca, UPC de Manresa. Organitzen: Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM), Grup de Naturalistes d’Osona (GNO-ICHN), Museu del Ter i Ajuntament de Manlleu. Col·labora: Geòleg.cat

Més informació:

 

Imprimeix Imprimeix
Comparteix l'article