Carrer Montalegre, 6
08001 Barcelona
Exposició “Universitats i recerca a Catalunya abans i després de 1714”, impulsada per la Secretaria d’Universitats i Recerca. La mostra s’endinsa en el món acadèmic de la Catalunya del segle XVIII, i destaca els canvis substancials que va implicar la desfeta del 1714 per al model universitari i científic de l’època
La Universitat de Barcelona acollirà l’exposició «Universitats i recerca a Catalunya abans i després de 1714» a l’Edifici Històric (Gran Via de les Corts Catalanes, 585) del 2 al 20 de febrer. La mostra, impulsada per la Secretaria d’Universitats i Recerca, s’endinsa en el món acadèmic de la Catalunya del segle XVIII i és un testimoni fidel del que va suposar el 1714 per al model universitari i científic de l’època.
L’exposició, de caràcter itinerant i que ja es va poder visitar a Vic, arriba ara a Barcelona per mostrar la memòria històrica de la Catalunya universitària, en paraules del secretari general del Consell Interuniversitari, Claudi Alsina. La vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura, Lourdes Cirlot, apunta: «La Universitat de Barcelona, que es va veure obligada a marxar a Cervera, és un bon testimoni de la desfeta que va suposar el 1714 a Catalunya. Aquesta exposició reflecteix una història que no podem oblidar».
Entre altres aspectes, els visitants podran recórrer la història de la creació dels Estudis Generals a Lleida, Barcelona, Girona, Tarragona, Tortosa, Vic i Solsona —els embrions de les universitats actuals—, i la seva desaparició, com a conseqüència de la desfeta del 1714. A canvi, Felip V va concedir a Cervera l’única institució universitària del territori. L’exposició s’aproxima a l’organització dels estudis acadèmics d’aquella època i als diferents àmbits científics que es desenvolupaven al país.
La mostra s’emmarca en la commemoració del Tricentenari engegada per la Generalitat de Catalunya sota el lema «Érem, som, serem», i complementa la que ja va organitzar la UB el passat novembre fins al mes de gener, «La Universitat a Cervera. Commemoració del 1714 a la UB», i que ara es pot veure a la Facultat de Geografia i Història de la UB.
Més informació