El 4 de novembre encetem la 14a edició de les Tertúlies de Literatura Científica amb Cristina Villanueva, Dra. en Ciències Ambientals, investigadora en epidemiologia ambiental a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). La Dra. Villanueva impartirà la conferència “Coneixem l’aigua que consumim? Els trihalometans i la salut” per divulgar els resultats de l’article Trihalomethanes in Drinking Water and Bladder Cancer Burden in the European Union, publicat a la revista Environmental Health Perspectives, on es van recollir els nivells recents de trihalometans a l’aigua potable municipal europea, i es va estimar la càrrega de càncer de bufeta atribuïble.
Més de 6.500 casos anuals de càncer de bufeta a Europa poden ser atribuïbles a l’exposició a trihalometans (THM) a l’aigua potable, que representa prop del 5% del total de casos europeus de càncer de bufeta. És una de les conclusions d’un macro estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per ”la Caixa”, que ha analitzat per primera vegada la presència d’aquests compostos químics a l’aigua de l’aixeta de 26 països de la Unió Europea.
Els trihalometans són compostos que es generen després de desinfectar l’aigua amb productes químics. Estudis previs ja havien associat l’exposició a llarg termini –que té lloc tant per ingestió, inhalació o per absorció dèrmica– amb més risc de càncer de bufeta.
Podeu llegir la notícia publicada a la web de l’ISGlobal el 15 de gener de 2020 al respecte d’aquest article: L’exposició a químics a l’aigua potable s’associa amb un 5% dels casos anuals de càncer de bufeta a Europa.
I també en aquest vídeo del Telenotícies de TV3 la mateixa Dra. Villanueva ens ho explicava el 16 de gener de 2020.
Adreçat a estudiants pre-universitaris, universitaris i públic en general interessat per aquesta temàtica.
Informació d’interès:
- Inscripció gratuïta a través del formulari d’inscripció.
- Places: 500
- Data límit d’inscripció: 28/10/2020
- Per poder connectar-te en aquest webinar has d’omplir el formulari d’inscripció. Uns dies abans rebràs un correu electrònic amb l’enllaç Zoom a través del qual podràs connectar.
- Més informació al blog de les Tertúlies de Literatura Científiques de la UVic-UCC.
Les Tertúlies de Literatura Científica formen part del programa “UDivulga. Ciència i Societat“, programa que compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) – Ministerio de Ciencia e Innovación. Les TLC també compten amb el suport de la Societat Catalana de Biologia.
**Activitat inclosa com a pre-event dins la programació de la Setmana de la Ciència 2020.